Hasar Beyanı Nasıl Yazılır? Sigorta Hasar Beyan Yazısı

Hasar beyanı, olası hasarlar sonrasında mevcut sigorta kapsamında bu hasarların güvence altına alınabilmesi için gereklidir. Araç ile seyahat etmek oldukça konforlu olsa da maalesef kimi zaman dikkatsizlik ve talihsizlikten kaynaklı kazalar yaşanabilmektedir. Kimi zaman yoğun trafik ya da hava şartlarına bağlı olarak da gerçekleşebilen bu kazalar, araçlar üzerinde deformasyonlara neden olabilirken can kaybı ve yaralanmalar ile de sonuçlanabilir. Araçlarda ortaya çıkan hasarlar, kasko poliçesi kapsamında ele alınır. Hasar durumlarından sonra yazılan formlara hasar beyanı adı verilir. Hasar beyanı sayesinde sigorta şirketleri işlemleri onaylar ve araç üzerindeki hasarlar giderilebilir. Peki, hasar beyanı nasıl yazılır?

Kasko Hasar Beyanı Nedir?

Kasko beyanı, araçların kaza durumlarından sonra yetkili servise gitmeleri durumunda, sigorta kapsamında aracın onarımı için gereken bir beyanıdır. Hasar beyanı yalnızca ciddi kazalar sonrasında değil, araba üzerinde oluşabilecek ufak tefek sorunlar sonucunda da yazılması gereken bir belgedir. Sigorta şirketleri, detaylı olarak doldurulan formlar sayesinde araba üzerinde oluşan hasarların maliyetini karşılar. Sigorta tarafından araç üzerinde gerçekleşen deformasyonların giderilmesi ve maliyetlerinin karşılanması için mutlaka hasar beyanı yazılmalı ve sigorta şirketine iletilmelidir. Yalnızca kazaları kapsamayan sigorta hizmetlerinden; üçüncü kişilerin etkileri, hava durumu, ufak kazalar gibi durumlarda da hasar beyanı yazarak faydalanabilirsiniz.

sigorta hasar beyanı

Sigorta Hasar Beyanı Nasıl Yazılır?

Hasar beyanı yazmak, sigortanın sizin için işlemleri karşılaması için gereklidir. Bu sebeple sigortanın maliyetlerinizi karşılamasını talep etmek için mutlaka hasar beyan formu doldurmanız gerekir. Sigorta şirketleri, hasar beyanı için belirli bir şablona sahiptir. Bu şablon üzerinden gereken bilgileri eksiksiz bir şekilde tamamlamanız önerilir. Sigorta şirketinin hasar beyanınızı onaylaması ve kabul etmesi için eksiksiz bir bilgi formu şarttır. Aksi halde sigorta şirketleri, maddi taleplerinizi karşılamaz. Hasar beyanı genel olarak çoğu şirkette aynı soruları kapsar. Eksiksiz ve hatasız olarak dolduracağınız bu formlar sayesinde sigorta hizmetlerinden kolaylıkla yararlanabilirsiniz.

Kasko Beyan Formunda Neler Olmalıdır?

  • Kasko beyan formunda; araç sahibinin ya da sigortalı kişinin ad ve soyadı mutlaka bulunmalıdır. Kaza yapılan araç, sürücüye ait olmasa bile sigortadan faydalanabilmek adına mutlaka sigortalı kişinin adı hasar beyan formu üzerine yazılmalıdır. Bunun haricinde sigortalı kişinin ev adresi, iş ve iş yeri gibi bilgileri form üzerinde doğru ve açık bir şekilde yer almalıdır.
  • Sigortalı kişinin aracı ile başka bir kişi kazayı gerçekleştirdiyse, hasar beyan formu üzerinde kazayı gerçekleştiren kişi ve bu kişinin araç sahibine olan yakınlık derecesi belirtilmelidir.
  • Sigortadan yararlanmak için oluşturacağınız formda, sigortanız başladığında sizlere verilen poliçe numarasını eksiksiz ve tam bir şekilde form üzerinde belirtmelisiniz.
  • Sigorta dahilindeki aracın modeli, plakası, markası, aracın kaza yaptığı andaki kilometresi, motor numarası bilgileri kasko beyan formu üzerinde açıkça belirtilmelidir.

Kazaların mekanları ve sebepleri farklı olabilir. Sigorta kapsamında aracınızın değerlendirilebilmesi için kazanın gerçekleştiği yeri, günü ve saati açık bir şekilde form üzerinde belirtmeniz gerekir. Burada ayrıntılı bir açıklama yapmak son derece önemlidir. Yapılan açıklamaların gerçeği yansıtması ve net bir şekilde anlaşılabilir olması sigorta şirketinden olumlu yanıt almak için gerekli adımlardır. Ayrıntılı tanımlar, sigorta şirketinin görevlendirdiği uzman eksper sayesinde daha iyi bir şekilde tespit edilir. Bu sayede hem aracınız hem de siz güvence altına alınırsınız.

trafik kazası hasar beyanı

Hasar Beyan Formu Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hasar beyan formu, sigortalı aracınız üzerinde gerçekleşen tüm hasar kayıtları için yazılması gereken bir formdur. Arabanız pek çok neden ile hasar görebilir. Dış etkenler, kazalar, hava şartları ve ufak kazalar sonucunda aracınız üzerinde hasarlar meydana gelebilir. Bu hasarların giderilmesi için sigorta şirketiniz maddi destek sağlar. Ancak bu maddi desteğin alınabilmesi ve masraflarınızın karşılanabilmesi için hasar beyan formunun eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekir. Eksiksiz olmasının yanında hasar beyan formu doğru bir şekilde doldurulmalıdır. Yanlış veya eksik doldurulan hasar beyan formları, sigorta şirketinden olumsuz geri dönüş almanıza neden olabilir. Bu sebeple sigorta kasko beyan formu doldururken araç bilgilerinizin, kaza bilgileri ve kişisel bilgilerinizin doğru olduğuna emin olmalı ve poliçe numaranızı mutlaka form üzerine yazmalısınız.

Kıbrıs Sigorta’ya Hasar Bildirimi Nasıl Yapılır?

  • Oluşan hasarları en geç 24 saat içinde bildirmelisiniz.
  • Kaza yerine hemen trafik polisi çağrılmalı ve polis gelene kadar araç olay mahallinden kaldırılmamalıdır. Polis raporu olmayan hasarların tazminat ödemelerinde sorun yaşayabilirsiniz.
  • Hasar anından itibaren 0533 884 37 37 veya 444 57 57 numaralı telefona ulaşabilirsiniz. Kıbrıs Sigorta ile iletişime geçtiğinizde polis raporu istenip istenmediği konusunda bilgi verilecektir.
  • Kıbrıs Sigorta’nın onayı olmadan herhangi bir onarım işlemi yaptırmamalısınız.
  • Kaza sonrasında herhangi bir işlemi eksik yapmanız veya hiç yapmamanız durumunda tazminat almanız mümkün olmayabilir.
  • Kıbrıs Sigorta hasarınızın onarılması için sizi en yakın kaportacıya yönlendirecektir. Onarım için gittiğiniz kaportacı sizden kimlik, ehliyet, araç koçanı, sigorta poliçesi ve hasar beyanı belgelerini alarak hasar kaydı oluşturacaktır.

Önerilen makaleler