Hamile Kalmak için En Uygun Dönem Nedir?

Yumurtlama döneminden hemen sonra hamile kalmak mümkündür. Kişi, olgun bir yumurtanın salıverilmesinden sonraki 12-24 saat içinde cinsel ilişkiye girdiğinde, gebe kalma şansı yüksektir. Yumurtlama işlemi, yumurtalıklardan birinin olgun bir yumurta oluşturduğunda meydana gelir. Bu, vücudun döllenme için sperm almaya hazır olduğu zamandır. Döllenme gerçekleşmezse, yumurta rahim zarına parçalanır. Vücut daha sonra bu kalıntıları regl döneminde dışarıya atar.

Yumurtlama 12-24 saat arasında herhangi bir sürede olabilir. Yumurtalık bir yumurta bıraktıktan sonra, sperm onu döllemediği sürece ölmeden önce yaklaşık 24 saat hayatta kalır. Bir kişi yumurtlama döneminden önce veya yumurtlama döneminde cinsel ilişkiye girerse, gebe kalma şansı yüksektir. Bunun nedeni spermin rahim ağzında 5 güne kadar hayatta kalabilmesidir.

Yumurtlama Dönemi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Koleji’ne (ACOG) göre, bir kişi yumurtlamadan sonraki 5 gün öncesinden 1 gün sonrasına kadar herhangi bir yerde cinsel ilişkiye girerse hamile kalmak mümkündür. Adet döngüsüne bağlı olarak, doğurganlık penceresi kişiden kişiye göre değişebilir. Doğurganlık penceresini hesaplamak için kişi bir sonraki regl dönemine kadar olan sürenin ilk gününü not etmelidir. Bu zaman çerçevesi adet döngüsüdür. Ortalama olarak, adet gören çoğu insanın 28 günlük bir döngüsü vardır.

Bununla birlikte, Kadın Sağlığı Ofisine göre, bazıları için bu süre 21-35 gün sürebilir. Yumurtlama, adet döngüsünün 14. günü civarında gerçekleşir. Örneğin 28 günlük bir döngüye sahip bir kişinin doğurganlık penceresi yumurtlama tarihinden 5 gün önce olacaktır.

Yumurtlama Dönemi Nasıl Tahmin Edilir?

Gebe kalmaya çalışanlar için yumurtlamayı takip etmek, adet döngüsündeki en verimli günleri belirlemelerini sağlamak için çok önemlidir. İşte bir kişinin yumurtlamayı izlemek veya tahmin etmek için kullanabileceği yöntemlerden bazıları:

Bazal vücut ısısı grafiği

Bazal vücut ısısı (BBT), vücudun dinlenme halindeykenki sıcaklıktır. Uyandıktan sonra her sabah ölçerek bir dizi ay boyunca BBT’nin grafiğini çizmek yumurtlamayı tahmin etmeye yardımcı olacaktır. Yumurtlama sırasında veya yaklaştığında, BBT’de hafif bir artış olur. Kişi, sıcaklıktaki bu küçük değişiklikleri izlemek için dijital bir termometre kullanabilir. BBT’yi izlemek, yumurtlamanın ne zaman gerçekleştiğini anlamaya yardımcı olabilir ve bu nedenle, gebeliğin mümkün olduğu döngüdeki günleri tahmin edebilir.

Ovulasyon belirleyici kitler

Test şeritleri ve dijital testler gibi yumurtlama tahmin kitlerinin kullanılması, genellikle yumurtlama sırasında yükselen luteinize edici hormon (LH) düzeyini ölçmeye yardımcı olacaktır. Kişinin LH’deki artışı tespit etmek için arka arkaya günler boyunca testler yapması gerekir.

Döngüsel grafik uygulamaları

Clue dönem izleyici ve Flo dönemi yumurtlama izleyici gibi çeşitli döngü uygulamaları, yumurtlama dönemini ve doğurganlık penceresini hesaplamaya yardımcı olabilir. Bu uygulamaları kullanarak yumurtlama çizelgesi oluşturmak, yumurtlama tarihini ve kişinin vücudunun en doğurgan olduğu günleri gösterecektir.

Doğurganlık monitörleri

Gebe kalmaya çalışan veya gebelikten kaçınmak isteyen insanlar için yumurtlamayı izlemek için doğurganlık monitörlerini kullanmak, insanların cinsel ilişkiyi planlamasına yardımcı olabilir. Doğurganlık monitörleri, BBT, kalp atış hızı ve nefes alma gibi önemli vücut değişikliklerini ölçerek çalışır. Bu verileri derleyerek, doğurganlık monitörü doğurganlık penceresini tahmin edebilir.

Servikal mukus yöntemi

Servikal mukusu gözlemlemek, bir kişinin ne zaman yumurtlayabileceği konusunda fikir verebilir. Yumurtlama yaklaştığında, servikal mukus ince, berrak, tel gibi, kaygan bir kıvama dönüşür. Çiğ yumurta beyazına benzeyebilir. Mukus, spermin cinsel ilişki sırasında salınan yumurtaya yüzmesine izin verir. İdeal olarak, hamile kalma şansının yüksek olması nedeniyle bu ilişkiye girmek için ideal zamandır.

Kıbrıs Sigorta Hamilelik Döneminde de Yanınızda!

‘Hamile Kalmak için En Uygun Dönem Nedir?’ sorusunun yanıtını ve bilmeniz gereken detayları verdik. Ancak sağlığınız ile ilgili en doğru tanıyı hekiminiz yapacaktır. Bu nedenle bu yazının sadece bilgilendirme amacı taşıdığını ve sağlık kuruluşlarına başvurmanız gerektiğini unutmayın.

Hamilelik ve doğum süreci önemsenmesi gereken konulardır. Kıbrıs Sigorta‘nın Acil Sağlık Sigortası ‘başlamış doğum faaliyetine teminat veren bir sağlık sigortası ürünüdür. Normal hamilelik dönemi sonrası amnion kesesi patlaması ve su gelmesi ile karakterize başlamış doğum faaliyeti nedeniyle ulaşım ve ilk muayeneyi karşılar.

Ürün hakkında daha fazla bilgi almak için Acil Sağlık Sigortası sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Önerilen makaleler