Süper Yaşlanma Nedir?

Nasıl daha genç kalır ve nasıl daha zinde oluruz gibi konular çok eski dönemlerde bile tartışılmaktaydı. İnsanlar her zaman daha genç olmanın, ölümden kurtulmanın, daha uzun yaşamanın yollarını aradı. Modern dünyanın gençliğe hiç olmadığı kadar anlam yüklemesi ve değer vermesi, bunun yanında dünya nüfusunun giderek yaşlanması, yaşamın ileri zamanları için daha aktif ve kendine yeterli olabilmenin önemini artırmaktadır. Super aging yani süper yaşlanma kavramı nöroloji uzmanı Marsel Mesulam tarafından hafıza ve zihnen sağlıklı oluşları onlarla aynı yaşta olan diğerlerinden çok daha iyi durumda olan yaşlıları tanımlamak için ortaya atılan bir kavramdır.

Süper yaşlanma çoğu kişi tarafından daha uzun yaşamaktan ziyade, yaşamın ileri zamanlarını dolu dolu yaşayabilme olarak görülmektedir. Uzmanlar aktif bir yaşamın mümkün olduğunu, yani kişinin 64 yaşındayken 27 yaşında birinin beynine sahip olabileceğini söyleyerek, uzun ve dinamik bir yaşam için alışkanlıkların ve günlük rutinlerin önemine, bir ideal ve hedef koymanın gerekliliğine ve şükür ve takdirin pozitif etkilerine dikkat çekiyor.

Süper Yaşlanma için Aktif Yaşayın

Süper yaşlılar için yaşamda gelişim ve değişim esastır. Fiziksel ve zihinsel olarak kişilerin zorlanması, günlük uğraşlarından bir tık daha fazla efor harcamalarını gerektiren aktiviteleri düzenli olarak yapmaları süper yaşlılar için olmazsa olmaz kabul edilmektedir. Beyin plastisitesi denilen; beynin kendini yenileme ve kurulan bağlantıları güncelleme yetisi olarak özetleyebileceğimiz durum ancak ve ancak zorlanılan aktiviteler söz konusu olduğunda aktif hale gelmektedir. Monotonluk beynimiz için yavaşlatıcı etkilere sahiptir. Sonuç olarak yaşamın hangi evresinde olursa olsun durgun ve tekdüze bir yaşam beden ve ruhen sağlıklılık için asla tavsiye edilmemektedir.

süper yaşlanma ve beslenme ilişkisi

Mavi Bölge (Blue Zones) Alışkanlıkları Edinin

Dünyada 100 ve üzeri yaşlardaki kişilerin yer aldığı bölgeler (Blue Zones) mavi bölgeler olarak bilinmektedir. Süper yaşlanma üzerine yapılan pek çok araştırma bu bölgedeki insanların yaşam şekillerine odaklanmaktadır.

Sonuç olarak Japonya, Guatemala, İtalya, California ve Yunanistan’da yer alan mavi bölgelerde bulunan süper yaşlıların yaşamlarında öne çıkan 6 önemli şey bulunmaktadır:

  • Bitki ve doğal gıdaya dayalı bir beslenme rejimi
  • Yaşamlarının akışında devam ettikleri günlük yürüyüş, bahçe bakımı gibi aktiviteler
  • Yaşamlarına dair belli amaç ve hedefler
  • Aileye verilen değer
  • Topluluğun içerisinde yer alma ve topluluğa güven duyma hissini taşıma
  • Kendini rahatlatmanın, stresten kurtulmanın yollarını biliyor olmak
  • Çok geç yemekten, gece atıştırmalarından uzak durmak

Hedefiniz Varsa Süper Yaşlanma Mümkün

Hedeflere sahip olmak anlamlı bir yaşamınızın olması ve zorlukların hakkından gelmek için gerekli gücü bulma anlamına gelmektedir. Üstelik araştırmalara göre bir yaşam amacına sahip olmak kalp hastalığı ve inme riskini azaltmakta, uyku sorunlarını en aza indirmektedir.

Örneğin Japonların “Ikigai” olarak bilinen felsefeleri, Guatemala bölgesinde yaşayan kişilerin “plan de vida” anlayışları benzer olarak yaşam hedefine ve sahip olunan her anı değerlendirmeye odaklanmaktadır. Bunlar ve daha pek çok farklı öğreti bir hedefe sahip olmanın, kişiyi sabah yatağından kalkıp günü dolu dolu yaşamaya sevkeden hedef ve amaçların önemine vurgu yapmaktadır.

Yani yaşam hedefini illa büyük bir şeyler olarak düşünmeniz gerekli değil, yeni bir dil öğrenmek, daha çok ağaç dikmek gibi kendiniz ya da dünya için bir anlam ifade eden her şey yaşam amacınızı oluşturabilir.

Günlük Alışkanlıklarla Süper Genç Kalın

Süper yaşlanma hakkında söylenen her şey esasen günlük yaşamda oluşturulmuş alışkanlık ve rutinlerle ilgilidir. Nasıl yaşlanacağımız, sanıldığının aksine tamamen genetiğimizin karşı konulmaz kurallarına göre oluşmaz. Yaşlanma şeklimiz üzerinde yaşam tarzımızın %75 etkili olduğu bilinmektedir.

Bu gerçeği göz ününde bulundurarak süper yaşlanma için bedensel ve zihinsel olarak bizi destekleyecek, zinde tutacak, yaşamın içerisinde varolma hissini bize yaşatacak aktivitelere ihtiyacımız var. Bunun için basit ama düzenli eylemlerde bulunmanın gücünden yararlanarak, yaşamımızı farklılaştırıp; zorlukların etkisinin üzerinden daha kolay geliriz.

Bu makalede süper yaşlılık için nelere dikkat etmeniz gerektiğini ele aldık. Her ne kadar sağlığımıza çok iyi dikkat etsek de bazı sağlık sorunları hayatımızı ciddi olarak tehdit eder. Siz siz olun Acil Sağlık Sigortası yaptırmadan yaşlanmayın!

Önerilen makaleler